Με το υπ΄ αριθμ. 185/1945 Επισκοπικό Διάταγμα ιδρύθηκε το «΄Ιδρυμα Παιδικών   Εξοχών Παμμακαρίστου», το οποίο με το 284/78 Επισκοπικό Διάταγμα μετονομάστηκε σε ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» και αναγνωρίστηκε με την υπ΄αριθμ. ΚΠ 2644/78 απόφαση της Νομαρχίας Ανατ. Αττικής. Είναι Φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Ν.Π.Ι.Δ).
Σκοπός του Ιδρύματος είναι η κοινωνική, θεραπευτική μέριμνα, εκπαίδευση, προεπαγγελματική και επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση παιδιών και νέων από 3-35 ετών, που παρουσιάζουν νοητική υστέρηση, γνωσιακές – νοητικές και αναπτυξιακές μειονεξίες, αυτισμό ή και συνδυασμό των δύο, στοιχεία αυτισμού, σύνδρομο Asperger, προβλήματα λόγου και επικοινωνίας, ελλειμματική προσοχή  και συγκέντρωση, προβλήματα συμπεριφοράς και υπερκινητικότητα.

Για την αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών το ΄Ιδρυμα έχει αναπτύξει ειδικά προγράμματα για την εκπαίδευση παιδιών προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας, Ιατροπαιδαγωγική Μονάδα που παρέχει συνοδευτικές, υποστηρικτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες στους εκπαιδευόμενους και στις οικογένειές τους και Οικοτροφείο για κορίτσια.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ


Το Ίδρυμα για το Παιδί « Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» ξεκίνησε την κοινωνική προσφορά του, στον χώρο των σημερινών εγκαταστάσεων στην Νέα Μάκρη, από το 1953. Τον χρόνο αυτό, ανταποκρινόμενο στο κοινωνικό αίτημα για την φροντίδα των σεισμόπληκτων παιδιών, δέχτηκε να φιλοξενήσει 70 παιδιά από την Κεφαλονιά και μετά από τα Ιόνια  Νησιά, την Σαντορίνη και το Βόλο, περιοχές οι οποίες επλήγησαν από καταστρεπτικούς σεισμούς. Στα παιδιά αυτά εξασφαλίστηκε η κανονική συνέχιση της φοίτησης τους στο σχολείο ενώ παράλληλα τους παρείχετο ψυχολογική και κοινωνική στήριξη. Στη συνέχεια το Ίδρυμα, ανταποκρινόμενο στην έκκληση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, δέχτηκε να φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του Έλληνες ανηλίκους πρόσφυγες από την Σοβιετική Ένωση, την Ρουμανία , την Κωνσταντινούπολη και την Αίγυπτο.  Στο διάστημα αυτό, στην παλαιά θέση του κατασκηνωτικού χώρου χτίζονται κατάλληλα οικήματα για τη στέγαση ενός Οικοτροφείου, ενός Δημοτικού Σχολείου και μιας Οικοκυρικής Σχολής. Έτσι τέθηκαν οι βάσεις για την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών από την προσχολική ηλικία μέχρι την επαγγελματική αποκατάσταση. Η διαπίστωση των έντονων μαθησιακών δυσκολιών που παρουσιάζονταν στα φιλοξενούμενα προσφυγόπουλα υποχρέωσε το Ίδρυμα να τροποποιήσει τα προγράμματα του. Έτσι το Δημόσιο Σχολείο που λειτουργούσε μέχρι  τότε μετατράπηκε σε Ειδικό Δημοτικό Σχολείο το οποίο στελέχωσαν ειδικοί εκπαιδευτικοί. Παράλληλα δημιουργείται το 1976 και ο θεσμός των Εργαστηρίων Επαγγελματικής Κατάρτισης  για νέες και νέους με νοητική καθυστέρηση και σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Στη συνέχεια το Ίδρυμα ανταποκρινόμενο στις τότε κοινωνικές ανάγκες, αλλά παράλληλα και  στις επιστημονικές προκλήσεις άρχισε προοδευτικά να δέχεται και παιδιά που αντιμετώπιζαν εκτός των σοβαρών μαθησιακών προβλημάτων και  των προβλημάτων επικοινωνίας και λόγου και αυτισμού. Η συνεχής παρακολούθηση των νέων επιστημονικών αντιλήψεων αλλά και των κοινωνικών αναγκών κατέστησε το Ίδρυμα ως ένα από τα ελάχιστα Κέντρα εκπαιδευτικής αντιμετώπισης του αυτισμού. Στην προσπάθεια του αυτή δημιούργησε ένα μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων, συνδέθηκε με τα πλέον έγκυρα Κέντρα Αυτισμού της Ευρώπης, εξειδίκευσε ένα μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών και εμπλουτίστηκε με προγράμματα βασισμένα στις πιο σύγχρονες αντιλήψεις.

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

1.ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα παιδιά και οι νέοι ανάλογα με το είδος, την ηλικία και τον βαθμό της εκπαιδευτικής τους ανάγκης φοιτούν:
•Στον Παιδικό Σταθμό όπου εφαρμόζονται προγράμματα ένταξης και σχολικής ενσωμάτωσης ( 50 νήπια με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ).
•Στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου μάθησης & Θρησκευμάτων, όπου φοιτούν παιδιά ηλικίας από 6 έως 14 ετών με νοητική καθυστέρηση ή αυτισμό ή συνδυασμό και των δύο αναπηριών.
•Στο Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) που λειτουργούν για 60 εφήβους αποφοίτους του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, ηλικίας από 14 μέχρι 22 ετών.
•Στα εργαστήρια: Κεραμικής, Ψυχρής Κεραμικής, Σίτισης, Διακοσμητικής, Υφαντικής και 3 Τμήματα Ημερήσιας Διαβίωσης για 60 νέους και νέες ηλικίας από 22 μέχρι 35 ετών.

2.ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Οι ανωτέρω δραστηριότητες του Ιδρύματος συμπληρώνονται:
Από Ιατροπαιδαγωγικό Σταθμό και Κοινωνική Υπηρεσία που αποτελούνται από : παιδοψυχίατρο, λογοπεδικούς, κοινωνικούς λειτουργούς,  ψυχολόγους και Ειδικούς Παιδαγωγούς.
Ο Ιατροπαιδαγωγικός Σταθμός ανταποκρίνεται σε αιτήματα φορέων ή μεμονομένων γονέων για την εξέταση παιδιών προκειμένου
•Να  διευκρινιστεί η κατηγορία και ο βαθμός αναπηρίας ή ειδικών εκπαιδευτικών  αναγκών και
•Η δυνατότητα ένταξης τους σε μια από τις εκπαιδευτικές μονάδες, λαμβανομένων βεβαίως υπόψη και των κενών θέσεων.

3.ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Τα μέλη αυτής της Επιστημονικής Μονάδας συνεργάζονται με όλα τα Σχολεία και τα Τμήματα του Ιδρύματος παρέχοντας τις ακόλουθες υπηρεσίες:
1.Κοινωνική Υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους.
2.Ψυχολογική υποστήριξη
3.Λογοθεραπεία, αποκατάσταση ειδικών μαθησιακών δυσκολιών (δυσλεξία κλπ.) και εφαρμογή προγραμμάτων γλωσσικής ανάπτυξης.
4.Εργοθεραπεία
5.Εφαρμοσμένη φυσική αγωγή (ψυχοκινητική), χορός, κ.λ.π.
6.Μουσικοθεραπεία.
7.Δραματοθεραπεία, αυτοσχεδιασμός, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική.
8.Υποστήριξη της ειδικής αγωγής με Η/Υ και χρήση ειδικού εκπαιδευτικού λογισμικού.

4.ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΑ
α. Το Οικοτροφείο λειτουργεί για 25 περίπου κορίτσια 3 έως 35 ετών που προέρχονται από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
•Λόγω παντελούς απουσίας οικογενειακού περιβάλλοντος
•Λόγω επιβεβλημένης ανάγκης απομάκρυνσης τους από το οικογενειακό περιβάλλον, που υποφέρει είτε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα (κακοποίηση, ψυχοπαθολογία οικογένειας, κλπ) είτε από οικονομική ανέχεια
•Λόγω απόστασης, καθώς τα προγράμματα του Ιδρύματος παρακολουθούν ΑμεΑ από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπου παρατηρείται ανυπαρξία ανάλογων πλαισίων.
β. Η νέα πτέρυγα Οικοτροφείου προορίζεται για την φιλοξενία 26 παιδιών με αυτισμό και νοητική καθυστέρηση σε περιόδους εκτάκτων κρίσεων και αναγκών των οικογενειών τους. Το πρόγραμμα αυτό θεωρείται από τα προοδευτικότερα προγράμματα κοινωνικού περιεχομένου στην χώρα.

Διεύθυνση: Λεωφόρος Μαραθώνος 1/ 19005 ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ
Τηλέφωνο: 22940 / 97886, 92306, 91206
Fax: 22940 / 97886, 91407
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Jummicar in TV

Δείτε από το 52:07’

Τελευταία Νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ

Γ' ΣΕΠΤΕΜΡΙΟΥ 153-155, Τ.Κ: 112 51
210 8624486, FAX: 210 8673552
jumicar@jumicar.gr

ΠΑΡΚΟ Ν.ΜΑΚΡΗΣ

Λεωφόρο Μαραθώνος 1,  Τ.Κ: 19005
22940-50120
jumicar@otenet.gr

Τιμοκατάλογος

Joomla templates by Joomlashine