Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής είναι εγκεκριμένο αλλά και προτεινόμενο από το Υπουργείο Παιδείας (εγκύκλιος Γ7/21558/1-3-05) για επισκέψεις μαθητών/τριών στο πλαίσιο προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Είναι ένα από τα καλύτερα και πολυπλοκότερα του είδους του παγκοσμίως (κυκλοφοριακός κόμβος 4 διασταυρώσεων - 29 φωτεινών σηματοδοτών) ) με διαβαθμίσεις δυσκολίας ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες και η συντήρηση / υποστήριξη της φωτεινής του σηματοδότησης αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στον χώρο αυτό οι μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων εκπαιδεύονται οδηγώντας τα βενζινοκίνητα μικρά αυτοκίνητα της Jumicar.

Ειδικότερα όμως κατά τις επισκέψεις Νηπιαγωγείων χρησιμοποιείται για την αρχική εξοικείωση των παιδιών με τους παράγοντες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων (τρίχρωμοι σηματοδότες, σήματα ΚΟΚ, διαγραμμίσεις κλπ)) χωρίς την παρουσία των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων.

Τα παιδιά χωρίζονται σε ολιγομελείς ομάδες και περιηγούνται πεζή στους χώρους του προς κάλυψη του θεωρητικού μέρους του προγράμματος με έντονα στοιχεία συμμετοχής αλλά και παιχνιδιού. Κατά το δεύτερο σκέλος της θεωρητικής επιμόρφωσης οι μαθητές ενημερώνονται γενικότερα σε θέματα οδικής ασφάλειας μέσω εγκεκριμένων διαδραστικών προγραμμάτων και βίντεο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με την αρωγή εξειδικευμένου προσωπικού και του απαραίτητου οπτικοακουστικού εξοπλισμού.

Στην συνέχεια η κάθε ομάδα σταδιακά οδηγείται στην δευτερεύουσα πίστα εξάσκησης που έχει ειδικά διαμορφωθεί για παιδιά ηλικίας 3-6 ετών και λειτουργεί με μικρότερα ηλεκτροκίνητα αυτοκινητάκια για την πρακτική τους εξάσκηση.

Το παιδί οδηγώντας, αντιλαμβάνεται και συνειδητοποιεί την σημαντικότητα της κυκλοφοριακής αγωγής, μαθαίνοντας βιωματικά και όχι απομνημονεύοντας πληροφορίες.

Από το έτος 2010, προς περεταίρω ανάπτυξη της ορθής αλλά και πολύπλευρης κυκλοφοριακής αγωγής, οι μαθητές Δημοτικών & Γυμνασίων –ως οδηγοί- διασταυρώνονται κατά την πρακτική τους εξάσκηση και με το ηλεκτροκίνητο τρενάκι (φυλασσόμενη διάβαση  με μπαριέρες / φωτοσήμανση με χρονικό αναλαμπέα) που κινείται στο πάρκο με επιβάτες μαθητές Νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.

Το πάρκο επισκέπτονται κατά μέσο όρο 15.000 μαθητές κάθε σχολική χρονιά.

Για την αποφυγή συνωστισμού κατά την πρακτική εξάσκηση κάθε ομάδος, οι υπόλοιπες ομάδες κατανέμονται κυκλικά -πάντα επιτηρούμενες από τους υπευθύνους του πάρκου- στα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος του πάρκου:

  • Ειδικά διαμορφωμένο βαγόνι τραίνου για ξεκούραση και κατανάλωση του φαγητού που ενδεχομένως τα παιδιά έχουν μαζί τους
  • Γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5 με συνθετικό χλοοτάπητα 4ης γενιάς όπου τα παιδιά συμμετέχουν σε παιχνίδια με μπάλες και κώνους
  • Γήπεδο μπάσκετ και πινγκ πονγκ
  • Παιδική χαρά
  • Παιδότοπος με φουσκωτά παιχνίδια
  • Ηλεκτροκίνητο τρενάκι

Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης –χωρίς φυσικά κάποια χρέωση- στους χώρους του Ιδρύματος (το Ίδρυμα για το παιδί η «Παμμακάριστος» λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης) για να γνωρίσουν οι μαθητές παιδιά με γνωσιακές – νοητικές μειονεξίες και να διαπιστώσουν την προσπάθεια, τον επαγγελματισμό και κυρίως την υπομονή που απαιτείται για την υποστήριξη τους.

Η προσπάθεια μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων μπορεί και πρέπει να ξεκινά από τις πολύ μικρές ηλικίες, συνοδευόμενη όμως από ισχυρές δόσεις παιχνιδιού και εκτόνωσης με στόχο να καταστεί θελκτικότερη για τα παιδιά.

Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται πρωινές ώρες εργασίμων ημερών. Η ημερομηνία επίσκεψης κάθε σχολείου προγραμματίζεται τηλεφωνικά συνήθως κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια της.

Jummicar in TV

Δείτε από το 52:07’

Τελευταία Νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ

Γ' ΣΕΠΤΕΜΡΙΟΥ 153-155, Τ.Κ: 112 51
210 8624486, FAX: 210 8673552
jumicar@jumicar.gr

ΠΑΡΚΟ Ν.ΜΑΚΡΗΣ

Λεωφόρο Μαραθώνος 1,  Τ.Κ: 19005
22940-50120
jumicar@otenet.gr

Τιμοκατάλογος

Joomla templates by Joomlashine