Πολλοί επισκέπτες της Jumicar – κυρίως σχολεία εκτός Αττικής- αναζητούν ενδιαφέροντες προορισμούς πλησίον του πάρκου της Jumicar στην Νέα Μάκρη για να τους επισκεφθούν.

Μονή Οσίου Εφραίμ

Ο Άγιος Εφραίμ γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 14 Σεπτεμβρίου του 1384μ.Χ. Ήταν ένα από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας Μόρφη. Οι γονείς του όταν βάπτισαν τον Άγιο του έδωσαν το όνομα Κωνσταντίνος. Σε μικρή ηλικία ο Άγιος Εφραίμ ορφάνεψε από πατέρα. Από εκείνη την στιγμή η μητέρα του ανέλαβε εξ ολοκλήρου την φροντίδα της οικογένειας. Στην φροντίδα αυτή συμπεριέλαβε και την χριστιανική αγωγή των παιδιών της. Ο Άγιος από μικρός έδειξε ιδιαίτερη αγάπη για τον Θεό και την Χριστιανική πίστη.


Όταν ο Άγιος Εφραίμ ήταν δεκατεσσάρων ετών, στην περιοχή των Τρικάλων γινόταν από τους Τούρκους, υπό τις διαταγές του Σουλτάνου Βαγιαζίτ του 1ου, επιχειρήσεις παιδομαζώματος. Το παιδομάζωμα ήταν το πρώτο στάδιο της δημιουργίας των Γενίτσαρων. Μάζευαν οι Τούρκοι μικρά Ελληνόπουλα, τα έστελναν στην Τουρκία όπου σε ειδικά στρατόπεδα τα μεγάλωναν γεμίζοντας την καρδιά τους αγάπη για τον Αλλάχ και μίσος για τον Χριστό και την Ελλάδα. Αυτά τα Ελληνόπουλα γίνονταν οι φοβεροί Γενίτσαροι, που όπως λένε πολλές μαρτυρίες ήταν σκληρότεροι και από τους ίδιους τους Τούρκους.


Φοβούμενη η μητέρα του Αγίου ότι θα τον πάρουν και αυτόν οι Τούρκοι, τον συμβούλεψε να φύγει από το πατρικό του σπίτι και να κατευθυνθεί σε περιοχές της Ελλάδας που δεν ήταν ακόμα κάτω από τον Τουρκικό ζυγό. Όταν έφτανε σε μια τέτοια περιοχή, τον ορμήνεψε, να βρει ένα μοναστήρι και να εισαχθεί εκεί ως δόκιμος μοναχός, μιας και η μοναστική ζωή ήταν κάτι που επιθυμούσε και ο ίδιος. Τις συμβουλές αυτές ακολούθησε ο Άγιος Εφραίμ και μετά από πολλούς κόπους έφτασε στο όρος Αμώμων της Αττικής. Είναι το όρος που, στις μέρες μας, στους πρόποδες του είναι χτισμένη η Νέα Μάκρη. Στο όρος είχαν μαζευτεί χριστιανοί ασκητές, και από αυτούς ονομάστηκε όρος Αμώμων, δηλαδή όρος των Καθαρών. Εκεί υπήρχε και το ανδρικό μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Σε αυτό το μοναστήρι κατάφυγε ο Άγιος Εφραίμ και έμεινε έως την ηλικία των 18 ετών ως δόκιμος μοναχός της μονής.


Στην ηλικία των δεκαοκτώ χρίστηκε μοναχός και έλαβε το όνομα Εφραίμ (όπως έχουμε αναφέρει μέχρι τότε ονομαζόταν Κωνσταντίνος). Μετά δε από λίγα χρόνια χειροτονήθηκε Ιερέας. Στο μοναστήρι περνούσε πολύ λίγο χρόνο. Συνήθως ήταν απομονωμένος σε μια σπηλιά στην περιοχή όπου και ασκήτευε.


Τα χρόνια περνούσαν και η Οθωμανική αυτοκρατορία είχε υποδουλώσει σχεδόν όλη την Ελλάδα. Στην περιοχή της Αττικής δρούσαν Τουρκικά στρατεύματα υπό τις διαταγές του Εβρενόμπεη. Μέρος αυτών των στρατευμάτων, το 1424, αναπτύχθηκε στην περιοχή του όρους Αμώμων και άρχισε να καταστρέφει, να λεηλατεί και να δολοφονεί, κάνοντας πράξη την συνήθη τακτική των Τουρκικών στρατευμάτων τον καιρό εκείνο. Έτσι έφτασαν και στο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και απαίτησαν να τους παραδοθούν οι θησαυροί του μοναστηριού. Το μοναστήρι όμως ήταν φτωχό και το μόνο που κατάφεραν να πάρουν οι Τούρκοι από εκεί ήταν οι ζωές όλων των μοναχών που σφαγιάστηκαν στην αυλή του μοναστηριού.


Ο Άγιος την ημέρα εκείνη δεν ήταν στο μοναστήρι. Όταν το επισκέφθηκε την επόμενη, βρήκε τα πτώματα των μοναχών στην αυλή και το μοναστήρι κατεστραμμένο. Αφού φρόντισε για την ταφή των μοναχών, αποσύρθηκε μόνιμα πλέον στην σπηλιά που ασκήτευε. Στο μοναστήρι κατέβαινε μόνο στις μεγάλες εορτές για να λειτουργήσει στην εκκλησία του. Σε μια τέτοια εορτή, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1425 (ημέρα μνήμης της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού), ξαναεπισκέφθηκαν οι Τούρκοι την μονή. Συνέλαβαν τον Άγιο και άρχισαν να τον υποβάλουν σε φρικτά βασανιστήρια προσδοκώντας να τους αποκαλύψει τυχών μυστικές κρύπτες με θησαυρούς που δεν είχαν καταφέρει να ανακαλύψουν. Οκτώ ολόκληρους μήνες ο Άγιος υπέμενε τα φρικτά βασανιστήρια των Τούρκων έως τις 5 Μαΐου του 1426 κρεμασμένος ανάποδα καρφωμένος με καρφιά στον κορμό μιας μουριάς, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο, σε ηλικία 42 ετών.


Στις μέρες μας στο μοναστήρι αυτό μένουν και υπηρετούν μοναχές. Το λείψανο του Αγίου Εφραίμ φυλάσσεται εκεί και καθημερινά εκατοντάδες πιστών το επισκέπτονται ζητώντας από τον Άγιο την ευλογία και την βοήθεια του. Ο Άγιος με την χάρη του Θεού έχει κάνει χιλιάδες θαύματα. Στον περίβολο της μονής, και προστατευμένη από κτίσμα που χτίστηκε γύρω της, υπάρχει η μουριά πάνω στην οποία ο Άγιος Εφραίμ άφησε την τελευταία του πνοή. Η ηρεμία που επικρατεί στον χώρο είναι κάτι που δεν περιγράφεται με λέξεις. Θα την νιώσετε κι εσείς όταν με την βοήθεια του Χριστού επισκεφθείτε τον Άγιο Εφραίμ στην μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Νέα Μάκρη Αττικής.

Άγιος Εφραίμ, Ιερά Κοινοβιακή Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Νέα Μάκρη 190 05, Τηλ. 22940 91202

 

Ο Τύμβος των Αθηναίων

 Η συνοπτική περιγραφή της τοπογραφίας της περιοχής του Μαραθώνος και των άλλων τριών Δήμων της Τετραπόλεως, αρχίζει από το Σορό, το μεγάλο τύμβο χώματος που κάλυψε τους 192 νεκρούς Αθηναίους που έπεσαν πολεμώντας εναντίον των Περσών το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. Ο Τύμβος των Αθηναίων είναι το κύριο μνημείο της περιοχής και παγκόσμιο σέβασμα.

Η καύση  και η ταφή των νεκρών πολεμιστών στο πεδίο της Μάχης υπήρξε ιδιαίτερη τιμή που έκανε το Αθηναϊκό κράτος προς τους υπερασπιστές της Ελληνικής Ελευθερίας. Το ύψος του Τύμβου είναι σήμερα 9μ., η περίμετρός του 185μ. και η διάμετρός του 50μ.

 

 

 

Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου

 Το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου (Κέντρο Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου) στεγάζει μόνιμα την έκθεση «Ολυμπιακοί Μαραθώνιοι». Μια έκθεση του Ολυμπιακού Μουσείου της Λωζάννης - δωρεά προς το Δήμο Μαραθώνα - που αποτελείται από κείμενα και φωτογραφίες, μέσα από τα οποία παρουσιάζεται η ιστορία των Ολυμπιακών  Μαραθωνίων.

Στο πρώτο κτήριο του κέντρου στεγάζεται το κύριο κομμάτι της έκθεσης, ένα ιστορικό των Ολυμπιακών Μαραθωνίων, ενώ στο δεύτερο, μικρότερες θεματικές ενότητες που αναφέρονται στους Ολυμπιονίκες, τους Μαραθώνιους Πόλεων, τις γυναίκες στο Μαραθώνιο, τον εξοπλισμό του Μαραθωνοδρόμου .

Το Κέντρο Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου από απλή φωτογραφική έκθεση έχει μετατραπεί σε ένα μοναδικό αθλητικό μουσείο, το σπίτι του  Μαραθωνίου Δρόμου όπου ήδη φιλοξενούνται οι συλλογές μεγάλων μας αθλητών.

Επιπλέον στο Κέντρο Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου φυλάσσεται η Μαραθώνια φλόγα σ' έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, η οποία άναψε για πρώτη φόρα στις 3 Νοεμβρίου 2007 στα πλαίσια τελετής η οποία έλαβε χώρα στον Τύμβο του Μαραθώνα.

Η φλόγα ταξίδεψε για πρώτη φορά στην πόλη Xiamen της Κίνας για την έναρξη του Μαραθωνίου Δρόμου της πόλης.

Διεύθυνση: Λεωφ.Μαραθώνος και 25ης Μαρτίου, Μαραθώνας Πληροφορίες: 22940 67617 & 22940 67630

 

 

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα με κατάλληλο φωτισμό, πρόσφατα ανακαινισμένο (2004) με υποδομές για επισκέπτες με ειδικές ανάγκες φιλοξενεί ενδιαφέροντα εκθέματα όπως :

  • Νεολιθική κεραμική απο το Σπήλαιο του Πανός
  • Πρωτοκυκλαδική κεραμική απο το Πρωτοελλαδικό Νεκροταφείο στη θέση  Τσέπι -  Μαραθώνα.
  • Κεραμική Γεωμετρικών έως Κλασικών χρόνων απο το Μαραθώνα και την ευρύτερη περιοχή.
  • Τμήματα απο το Τρόπαιο της Μάχης Μαραθώνα
  • Επιτύμβια ανάγλυφα της περιοχής Μαραθώνα (4ος αιώνας π.Χ) και των Ρωμαϊκών Χρόνων.
  • Αναθηματικές επιγραφές του Μαραθώνα
  • Ανάγλυφα πορτρέτα και επιγραφές της οικίας του Ηρώδη Αττικού (2ος αιώνας μ.Χ)
  • Αγάλματα και αρχιτεκτονικά τμήματα του μοναδικού για την Αττική Αιγυπτιακού Ιερού της Μπρεξίζας (2ος αιώνας μ.Χ)

Δίπλα ακριβώς απο το χώρο του Μουσείου βρίσκεται και προστατεύεται (απο τις καιρικές συνθήκες) με νέο υπερσύγχρονο στέγαστρο (2004) το Μεσοελλαδικό Νεκροταφείο (2000 π.Χ - 1500 π.Χ) που περιλαμβάνει μια συστάδα από τρεις Ταφικούς Τύμβους.

Σε απόσταση 150 μέτρων εντός του περιφραγμένου χώρου του Μουσείου Μαραθώνα βρίσκεται ο λεγόμενος "Τύμβος των Πλαταιέων" Τύμβος όπου βρίσκονται 11 ταφές ανδρών από την περίοδο της μεγάλης μάχης.

Το Μουσείο Μαραθώνα απέχει 5 χλμ απο την πόλη του Μαραθώνα , 20 χλμ από το λιμάνι της Ραφήνας, 25 χλμ από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" και 42 χλμ από το κέντρο της Αθήνας.

Τηλέφωνο και φαξ Μουσείου Μαραθώνα : 22940-55155, 22940-55155

Το Μουσείο Μαραθώνα διαχειρίζεται η Β' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jummicar in TV

Δείτε από το 52:07’

Τελευταία Νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ

Γ' ΣΕΠΤΕΜΡΙΟΥ 153-155, Τ.Κ: 112 51
210 8624486, FAX: 210 8673552
jumicar@jumicar.gr

ΠΑΡΚΟ Ν.ΜΑΚΡΗΣ

Λεωφόρο Μαραθώνος 1,  Τ.Κ: 19005
22940-50120
jumicar@otenet.gr

Τιμοκατάλογος

Joomla templates by Joomlashine